Industrien er gjennom Storulykkeforskriften pålagt å ha oversikt over risiko og sårbarhet som oppstår på grunn av deres virksomhet og rapportere dette til Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB).
Storulykkeforskriftens formål er å forebygge og redusere konsekvensene av storulykker. Storulykkeforskriften stiller krav til virksomheter som håndterer større mengder farlige kjemikalier, såkalte storulykkevirksomheter. DSB mottar minimum hvert 5. år sikkerhetsrapporter fra disse storulykkevirksomhetene og fører jevnlige tilsyn. Rapporter etter disse kan innhentes via DSB.
Storulykkevirksomhetene er definert på to nivåer. Det er kun de virksomhetene som er vurdert til å kunne utgjøre en vesentlig fare for omgivelsene som er tatt med her, såkalte sikkerhetsrapporteringspliktige storulykkevirksomheter (§ 9 i Storulykkeforskriften) Disse er pålagt å informere alle som kan bli berørt ved uønskede hendelser.
Informasjonen skal blant annet inneholde:
virksomhetens navn, besøks- og internettadresse
kortfattet beskrivelse av virksomheten
vanlige navn på kjemikalier i virksomheten som kan føre til
en storulykke
varsling og informasjon
Formålet med informasjonen er å informere befolkningen i Grenland om farlige stoffer og kjemikalier som kan representere en fare for dem, dersom det skulle oppstå en uønsket hendelse.
Alle storulykkevirksomheter er pålagt å utarbeide beredskapsplaner med tiltak for å kunne begrense konsekvensene ved uønskede hendelser. Relevant informasjon knyttet til dette skal også oversendes nød- og beredskapsetater. Beredskapsplanene øves årlig.
Kommunene benytter blant annet disse opplysningene fra sikkerhetsrapportene og annen relevant informasjon fra storulykkebedriftene, når de utarbeider sine risikoanalyser og beredskapsplaner.
Ved behov for ytterligere informasjon er kontaktinformasjon til den enkelte storulykkevirksomhet beskrevet i denne seksjonen.